بازارهای مالی تمرکز خود را به زمانی معطوف کردهاند که قرار است بانکهای مرکزی بزرگ دنیا شروع به کاهش نرخهای بهرهای کنند که تهاجمیترین چرخه افزایش را در دهههای اخیر داشت. بانک مرکزی اروپا روز پنجشنبه نرخها را بدون تغییر گذاشت، اما اشارهای به کاهش نرخ تورم کرد. یک روز قبل از آن کانادا نرخها را بدون تغییر گذاشت و اعلام کرد هنوز برای بررسی کاهش نرخ بهره خیلی زود است. در ذیل وضعیت بانکهای مرکزی بزرگ از نظر افزایش نرخ بهره در چرخه انقباضی اخیر آمده است:
1) ایالات متحده
باتوجهبه صحبتهای تهاجمی شنیده شده از فدرال رزرو و اقتصاد مقاوم، بازارها انتظار کاهش نرخ فدرال رزرو را کمتر دارند. جروم پاول، رئیس فدرال رزرو روز چهارشنبه بیان کرد که انتظار کاهش نرخ بهره را دارد، اما دادههای تورم واضح از این کاهش نرخ بهره حمایت نمیکند.
معاملهگران 90 واحد کاهش نرخ بهره را در ایالات متحده را تا پایان سال جاری در مقابل 150 واحد ابتدای سال، پیشبینی می کنند. فدرال رزرو در اواخر ماه مارس، نرخ بهره را در ژانویه بین 5.25 تا 5.5 درصد ثابت نگه داشت.
2) نیوزلند
بانک مرکزی نیوزلند در ماه فوریه نرخ بهره را بدون تغییر نگه داشت، اما با متعادل شدن چشمانداز تورم، موضع جنگطلبانه خود را کاهش داد. طبق پیشبینیها احتمال افزایش مجدد در سال 2024 کاهش یافت و در نتیجه دلار نیوزلند با سقوط مواجه شد. بازارها انتظار اولین کاهش سیاست تا نوامبر را ندارند.
3) بریتانیا
در حال حاضر انتظار میرود که بانک مرکزی انگلستان دیرتر از فدرال رزرو و بانک مرکزی اروپا نرخ بهره را کاهش دهد، اما برخی سرمایهگذاران بر این باورند که چشمانداز رشد ضعیفتر میتواند باعث حرکت زودهنگام شود. نرخ بهره بریتانیا در سقف 16 سال اخیر قرار دارد و BoE موضع خود درباره ی زمان کاهش این نرخ ملایم کرده است. طبق پیشبینی معاملهگران اولین کاهش در ماه آگوست انجام میشود. پیشبینی اولین کاهش از ژوئن در آغاز سال 2024 عقب افتاد.
4) کانادا
بانک مرکزی کانادا نرخ بهره کلیدی خود را در روز چهارشنبه روی 5 درصد ثابت نگه داشت و اعلام کرد باتوجهبه تورم بالا، بررسی کاهش نرخ خیلی زود است. پس جای تعجب نیست که دلار کانادا در برابر دلار آمریکا افزایش یافت. قابل ذکر است، بازارها همچنان ماه ژوئن را محتمل ترین ماه برای کاهش نرخ می دانند.
5) منطقه یورو
بانک مرکزی اروپا در روز پنجشنبه هزینههای استقراض را در بالاترین حد خود نگه داشت، اما اولین گام کوچک برای کاهش آن را نیز برداشت و اعلام کرد که تورم سریعتر از آنچه چند ماه پیش انتظار میرفت، کاهش مییابد. معاملهگران در سال جاری 100 واحد کاهش نرخ را در مقابل 90 واحد قبلی محتمل میدانند و ژوئن همچنان به عنوان محتملترین تاریخ شروع برای کاهش بانک مرکزی اروپا در نظر گرفته میشود.
6) نروژ
نروژ حرکت دیرهنگام در کاهش نرخ بهره دارد. معاملهگران انتظار کاهش یکچهارم واحدی در ماه سپتامبر دارند. Norges Bank نرخ معیار خود را در ژانویه 4.50 درصد بدون تغییر نگه داشت و اعلام کرد هزینه استقراض احتمالاً فعلاً در این سطح باقی خواهد ماند.
7) استرالیا
بانک مرکزی استرالیا نرخ بهره را در ماه فوریه در بالاترین حد 12 سال گذشته یعنی 4.35 درصد نگه داشت، اما هشدار داد که باتوجهبه تورم بسیار بالا، افزایش دیگر همچنان جز گزینه هاست. البته بازارها این موضوع را نپذیرفته اند، چراکه معاملهگران اولین کاهش نرخ در ماه سپتامبر با سه ماهه چهارم واحد را محتمل می دانند.
8) سوئد
بانک مرکزی سوئد نرخ خود را در ماه فوریه 4 درصد ثابت نگه داشته است و اعلام کرد در صورت ادامه روند کاهشی تورم، ممکن است بتواند زمان اولین کاهش نرخ را جلو بیاندازد. اقتصاددانان معتقدند که Riksbank در ماه می یا ژوئن نرخ خود را کاهش دهد.
9) سوئیس
کاهش نرخ تورم سوئیس به پایینترین سطح در نزدیک به دو سال و نیم اخیر در ماه فوریه، این انتظار را افزایش داده است که بانک ملی سوئیس میتواند نرخها را کاهش دهد. در حال حاضر بازارها احتمال تقریبی 50 درصد میدهند که SNB نرخ ها را از سطح فعلی 1.75 درصد کاهش دهد.
10) ژاپن
بانک مرکزی ژاپن برای اولینبار از سال 2007 در آستانه افزایش نرخ است و به هشت سال نرخ بهره منفی پایان می دهد. احتمال این اقدام در حال افزایش و ین قوت گرفته است. مذاکرات دستمزد بهاره که در حال انجام است، برای نشان دادن اینکه پس از سالها کاهش تورم، این نرخ نزدیک به هدف ۲ درصدی BOJ است یا خیر، بسیار مهم خواهد بود.