ناکامی چین در احیاکردن بازار سنگ‌آهن و مس

نویسنده :ریحانه پرویزیان
انتشار :1403/05/03
زمان مطالعه :6 دقیقه
دسته‌بندی :بازارهای جهانی
ناکامی چین در احیاکردن بازار سنگ‌آهن و مس

اولین کاهش نرخ‌های بهره کوتاه‌مدت و بلندمدت چین در 11 ماه گذشته، واکنش شدیدی را از سوی کالاهایی که معمولاً انتظار می رود بزرگترین ذینفعان آن باشند، به همراه نداشت. بانک خلق چین روز دوشنبه اعلام کرد  نرخ بازپرداخت  هفت روزه را از 1.8 درصد به 1.7 درصد کاهش می دهد. اما اولین کاهش گسترده  نرخ‌های بهره از اوت گذشته، تمایل چندانی به خرید سنگ‌آهن و مس را در بازارهای بین المللی ایجاد نکرد، این دو کالا بیشترین تاثیر را در بخش عمده اقتصاد چین، یعنی ساخت و ساز و تولید دارند.

معاملات آتی سنگ‌آهن  در بورس سنگاپور با 0.4 درصد کاهش به 106.79 دلار در هر تن، درحالی‌که قرارداد اصلی داخلی چین در بورس کالای دالیان با 0.3 درصد کاهش به 798.5 یوان (109.79 دلار) در هر تن رسید. معاملات آتی مس در لندن 1.0 درصد کاهش یافت و به 9216.50 دلار در هر تن رسید که ضعیف‌ترین قیمت از 8 آوریل است، و قراردادهای مس شانگهای با 0.86 درصد کاهش با 76220 یوان و پایین‌ترین قیمت از 8 آوریل پایان یافت.

واکنش ضعیف قیمت‌ها به کاهش نرخ بهره حاکی از آن است که سیاست‌گذاران چین واقعاً تمام اقدامات لازم را برای تقویت دومین اقتصاد بزرگ جهان انجام نمی‌دهند.  گردهمایی بزرگ سیاسی چین معروف به پلنوم که هفته گذشته برگزار شد، نتوانست این اطمینان را ایجاد کند که پکن در مسیری برای رشد اقتصادی قوی با بهبود در بخش املاک مسکونی است.  این خطر نیز که دونالد ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری ایالات متحده در ماه نوامبر برنده شود و به وعده خود مبنی بر افزایش تعرفه‌های تجاری بر چین و سایرین عمل کند، ناظران بازار را در مورد چشم‌انداز اقتصادی چین محتاط می‌کند.  بااین‌حال، نگرانی‌ها در مورد چین تا حد زیادی به احساسات مربوط به کالاها محدود می‌شود، زیرا هم سنگ‌آهن و هم مس الگوهای تجاری را نشان می‌دهند که بیشتر به پویایی قیمت‌گذاری مربوط می‌شود.

در زمینه واردات سنگ‌آهن چین در ماه جولای نیز انتظار می‌رود که قوی باقی بماند و تحلیلگران کالایی Kpler واردات حدود 111 میلیون تن را پیش بینی می‌کنند. اگر آمارهای گمرک چین به تخمین Kpler نزدیک باشد، نشان دهنده افزایش قابل توجه از 97.61 میلیون تن گزارش شده رسمی در ژوئن خواهد بود.

واردات سنگ‌آهن چین تا کنون در سال جاری نسبتاً قوی بوده است، به‌طوری‌که داده‌های گمرکی واردات 611.18 میلیون تن را در نیمه اول نشان می داد که 35.05 میلیون یا 6.2 درصد نسبت به مدت مشابه در سال کذشته افزایش یافته است.

کارخانجات فولاد و تجار از روند کاهشی قیمت سنگ‌آهن تا کنون در سال جاری برای افزایش میزان موجودی استفاده کرده‌اند. موجودی آن‌ها در اکتبر سال گذشته به کمترین میزان در هفت سال گذشته رسیده بود.

 واردات فلزات خام چین در ژوئن به‌شدت کاهش یافت و به 436000 تن رسید که 15.6 درصد کاهش نسبت به 514000 در ماه می نشان داد که واکنش به افزایش شدید قیمت مس قراردادهای لندن در 20 می به رکورد 11104.50 دلار در هر تن بود.

معامله‌گران چینی به‌جای خرید مس برای افزودن به موجودی‌ها مانند اوایل امسال، فروش خود را در بازار جهانی آغاز کرده‌اند. صادرات مس پالایش شده چین در ماه ژوئن به رکورد 157751 تن افزایش یافت که بیش از دو برابر میزان ماه می و 55 درصد بیشتر از  رکورد قبلی در 12 سال گذشته است.  ذخایر مس تحت نظارت بورس آتی شانگهای از سقف چهار سال گذشته شروع به کاهش کرده و در هفته منتهی به 19 جولای به 309182 تن کاهش یافته است. پیام کلی بازارهای سنگ‌آهن و مس چین این است که معامله گران بیشتر به قیمت‌گذاری جهانی و پویایی بازار پاسخ می‌دهند تا اقدامات سیاسی.