چرا در بازار های مالی تصمیم احساسی میگیریم؟
دانش مالی و رفتاری چیست؟
مالی رفتاری حوزهی تازهای از پژوهش مالی است که به کنکاش در عوامل روانشناسانهی مؤثر بر تصمیمات سرمایهگذاری میپردازد.
اصول بنیادین دانش مالی رفتاری، عوامل روانشناسانه یا جهتگیریهای رفتاری هستند که بر سرمایهگذاران تأثیر میگذارند، اطلاعات آنان را محدود یا منحرف میکنند و ممکن است باعث شوند آنها علیرغم صحیح بودن اطلاعات، به نتایج و تصمیمهای نادرستی برسند.
درگذشته نظریههای مالی فرض میکردند که سرمایهگذاران در زمان تصمیمگیری بهصورت کاملاً عقلایی و بر اساس اصول اقتصادی عمل میکنند. با این فرض، افراد در هنگام انتخابهای خود تمامی جوانب را در نظر میگیرند و عقلانیترین تصمیم را اتخاذ میکنند؛ اما در واقعیت، رخدادهایی وجود دارد که سبب اخذ تصمیمات غیر عقلایی میشود و تصمیمگیری افراد را تحت تأثیر خود قرار میدهد. با توجه به این شرایط میتوان نتیجه گرفت که سرمایهگذاران همواره منطقی تصمیم نمیگیرند و در برخی از اوقات احساسی و تحت تأثیر شرایط موجود عمل میکنند. گرایشهای احساسی و طبیعی افراد باعث میشود که واکنشهایی کم یا زیاد رخ دهد. دانش مالی این تفکر را به چالش میکشد و بیان میکند که سوگیریهای رفتاری در تصمیمات سرمایه گذاری افراد تأثیرگذار است.
کاربرد مطالعات مالی رفتاری
یکی از زمینههایی که مطالعه مالی رفتاری در آن کاربرد دارد، بازار سهام است. بازدهی بازار سهام تا حد زیادی وابسته به رفتار و تصمیمات مردم در این بازار است؛ اما هدف اصلی مالی رفتاری، درک علت رفتارهای سرمایهگذاران و به طور کل تصمیمگیرندگان است. طبیعتا هر چقدر سلامت جسمی و روانی تصمیمگیرندهها بیشتر باشد، تصمیمات منطقیتری گرفته میشود و بازار با روند بهینهتری پیش خواهد رفت.
دانش مالی رفتاری به ما چه میگوید؟
مالی رفتاری به ما کمک میکند تا چگونگی تاثیر احساسات، سوگیریها و محدودیتهای شناختی را روی مسائلی مانند سرمایهگذاری، ریسک و بدهی شخصی درک کنیم و با تحلیل قیمتها، رفتار معاملهگران و حرکتهای بازار را پیشبینی کنیم.
آگاهی از این خطاهای شناختی، آموزش صفر تا صد بورس و شناخت دقیق عوامل تاثیرگذار روی معاملات و قیمت سهام، علاوهبر دانستن روانشناسی بازار، میتواند تصمیمات منطقیتر و نتایج مطلوبتری را به دنبال داشته باشد.